25-jarig asbestverbod uitstekend vertrekpunt Nationale AsbestFeitenCongres

Deze editie van het Nationale AsbestFeitenCongres in TivoliVredenburg was een sterk inhoudelijke. Het 25-jarig asbestverbod in Nederland bleek een uitstekend vertrekpunt om de discussie met elkaar aan te gaan. Ruim 400 asbestprofessionals uit heel het land kwamen bij elkaar om kennis te maken, te netwerken, de nieuwste ontwikkelingen te horen en ervaringen te delen. Ze gaven input over de verbeteringen in het bestaande certificatiestelsel en werden bijgepraat over het asbestdakenverbod. Hoogtepunten waren de première van de documentaire ’25 jaar asbestverbod in Nederland – toen, nu en morgen’ en de aftrap van de landelijke campagne Versnellingsaanpak Asbestdaken sanering.

Dagvoorzitter Roelof Hemmen hield de vaart en spanning er goed in tijdens het congres. Het onderzoekende karakter van de BNR- en oud RTL-presentator hield iedereen op scherp. Zo was hij binnen het publiek constant op zoek naar ervaringen. Bij de sprekers drong hij aan op antwoorden, uitspraken en oplossingen. Hoewel de antwoorden niet altijd pasklaar kwamen, werd wel een duidelijke tendens zichtbaar: meer bewustwording, meer geld, meer efficiënte en innovatieve technieken voor asbestsanering en een verankering van de wetgeving rondom asbestdaken graag!  

Groot verschil saneren asbestdak of vensterbank

Elrie Bakker opende het programma. Zij is vanaf februari voorzitter van Stichting Ascert en gaf een keynote over het certificatiestelsel. Ze riep vooral op tot meer differentiatie. ‘Nu zijn de risicoklassen nog leidend. Daar moet wat mij betreft verandering in komen. We moeten veel meer gaan kijken naar wat we nu werkelijk aan het doen zijn en op basis daarvan de risico’s inschatten. Onze opleidingen moeten hier ook op aangepast worden. Het mag allemaal minder rigide en star. Een systeem is en blijft nodig. Juist omdat we een systeem hebben, kunnen we ons blijven ontwikkelen. Laten we op basis van al onze ervaring en nieuwe technieken nu vooral gaan innoveren.’

Stilstaan bij successen

Natuurlijk was er tijdens het AsbestFeitenCongres aandacht voor de feiten rondom asbest. Udo Waltman, directeur van SGS Search ging in op de ontwikkelingen rondom NEN 2990 en bijlage XIIIa van de Arbeidsomstandighedenregeling. Hij stond ook stil bij het 25-jarig asbestverbod in Nederland. ‘Als markt gaan we snel voorbij aan alles wat we bereikt hebben op asbestgebied. De verharde discussies nemen de overhand. Laten we niet vergeten dat we veel dingen goed doen. We zullen zaken aan moeten blijven scherpen en moeten blijven verfijnen, maar er ligt hier wel een goede basis. Zeker in vergelijking met het buitenland, waar alleen al om die reden een nog grotere opgave ligt. Waarom onze kennis niet exporteren?’, opperde hij.

Feitelijke zoektocht door wonderbaarlijke asbestwereld

Hoogtepunt was de première van de documentaire ’25 jaar asbestverbod in Nederland – toen, nu en morgen’. In de 33 minuten durende documentaire wordt uitgelegd wat asbest is, wat de risico’s zijn en hoe het werkveld eruitziet. Roelof Hemmen gaat als journalist in de documentaire op zoek naar antwoorden in de voor hem wonderbaarlijke wereld van asbest. ‘De bedoeling is dat kijker op basis van mijn zoektocht vooral zelf een objectieve mening vormt over asbest en hoe het verder moet.’ De film werd goed ontvangen en is online te zien. Bekijk de documentaire.

Toolbox voor gemeenten

Een bijzonder moment was ook de aftrap van de landelijke campagne Versnellingsaanpak Asbestdaken sanering. Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, introduceerde in een videoboodschap de toolbox, die vanaf nu voor alle gemeenten beschikbaar is. Annemieke Traag (Gedeputeerde provincie Overijssel) en Edward Stigter (Directeur Beleid VNG) gaven inzicht in de campagne. De toolbox omvat gereedschap voor meer bewustwording en communicatie rondom de versnelling, er zitten financiële arrangementen in, tips voor collectieven en tools voor inventarisatie en monitoring.

De gouden pot uit Brussel

Of de versnelling van de asbestdaken sanering echt haalbaar is, wat de voorwaarden zijn en waar het geld voor de sanering van 100 miljoen m2 asbestdaken vandaan moet komen, stond tijdens het slot van het congres centraal. In een persoonlijk verhaal maakte Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik duidelijk waarom asbestsanering haar zo aan het hart gaat. Zij had goed nieuws: binnen het Europees Investeringsfonds zijn miljarden vrijgemaakt voor asbestsanering. Nu moet er vanuit Nederland nog een uitgekiende strategie komen om aanspraak te maken op het geld.

Zijn de asbestdaken in 2024 verwijderd?

Tijdens het afsluitende debat discussieerden Bea Schouten (Gedeputeerde provincie Gelderland), Bob Ruers (Gedeputeerde provincie Limburg), Alfred Jansen (Portefeuillehouder Veiligheid & Pacht LTO Nederland), Willy de Mooij (Lid Raad van Bestuur Vestia, namens Aedes) en Teun Stam (bestuurslid VERAS) over de haalbaarheid van het project en waar nu precies de verantwoordelijkheden liggen. Dagvoorzitter Roelof Hemmen drong aan op heldere antwoorden, en zocht naar het gemeenschappelijk belang van de debatdeelnemers. De conclusie: om samen verder te komen is het essentieel om uit de verharde discussie over “geld” en ”gezondheid” te stappen. Met meer ruimte voor innovatie en een risico-gerichte aanpak kan de keten het als gezamenlijke opgave aanpakken om asbest zo veilig en zo efficiënt mogelijk uit onze leefomgeving te verwijderen.