APK voor woningen

De Algemene Periodieke Keuring (APK) voor onze auto kennen we allemaal. Voor woningen bestaat zo’n keuring ook, alleen is deze (nog) niet verplicht. Een veilige woon- en leefomgeving voor huurders is belangrijk. Daarom is het verstandig om aanwezige installaties periodiek te laten controleren. SGS Search helpt u daar graag bij.

APK voor woningen

Dat doen we met de Algemene Periodieke Keuring voor woningen (APK-W). Een grondige inspectie van alle technische installaties en apparatuur, zodat u en uw huurder zeker weten dat er geen gebreken zijn en de woning zorgeloos en zonder risico kan worden bewoond.
Om bij een APK voor je huis de risico's goed in te schatten, gaat SGS Search uit van een beoordeling van de installaties conform NTA 8025. Een algemeen gangbare en geaccepteerde norm, waarbij onze deskundige inspecteurs met de benodigde apparatuur metingen uitvoeren aan alle elektra- en gasinstallaties in een woning. Een APK-W bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Beoordeling elektrotechnische installaties
  • Beoordeling gasinstallaties (incl. ventilatie)
  • Beoordeling watertechnische installaties (bijv. legionella)
  • Koolmonoxidemetingen

Eigenaar is verantwoordelijk

In de praktijk blijkt dat vooral bij (huur)woningen ouder dan tien jaar achterstallig onderhoud voorkomt. Dit kan een risico voor de bewoners met zich meebrengen.Tot eind jaren negentig keurden energiebedrijven bij mutatie of een aan- of verkoopsituatie alle aanwezige elektra- en gasinstallaties in een woning. Geconstateerde gebreken werden direct hersteld. Op die manier bleef de staat en functionaliteit van de installaties in de woning gewaarborgd. Tegenwoordig is de eigenaar/verhuurder verantwoordelijk voor de veiligheid in de woning(en), en dus ook voor de technische installaties. Die worden vaak niet meer periodiek onderhouden en kunnen daardoor gebreken vertonen.

Waarom SGS Search?

SGS Search is een ingenieursbureau met een landelijk netwerk. De APK voor woningen is een logische aanvulling op onze diensten. Wij zijn onafhankelijk en hebben ruime ervaring als het gaat om bouwkundige inspecties, zoals asbestinventarisaties, technische beoordelingen, onderzoeken op brandveiligheid en energielabels. De APK-W kan dus ook efficiënt gecombineerd worden met andere onderzoeken. Op die manier bewaakt u de kwaliteit van vastgoed, zorgt u voor een veilige woning én bespaart u tijd en geld. Goed om te weten: onze ervaren en goed opgeleide (bouwkundige) inspecteurs voeren inspecties in eigen beheer uit en maken gebruik van beproefde methoden. U heeft dus snel de rapporten met juiste informatie en praktische adviezen in handen.

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan

Gerelateerde referenties