Onderzoek microplastics

Microplastics zijn overal. In het water, in de bodem… zelfs in de sneeuw op Antarctica. Gelukkig zijn plastic tasjes, rietjes, koffielepeltjes etc. inmiddels in de ban gedaan zodat erger wordt voorkomen, maar het microplasticprobleem is helaas zeer actueel. Het in kaart brengen van microplastics in ons milieu is een eerste stap. Wij kunnen u daarbij helpen.

Verschillende analysetechnieken

SGS neemt monsters en analyseert microplastics in water, sediment (zand, klein en slib) en in en op de bodem. Met verschillende analysetechnieken die we in onze internationale laboratoria uitvoeren, kunnen we nano-, micro- en macroplastics tot aan de allerkleinste deeltjes in kaart brengen.

Internationale expertise

Op dit moment zijn de technieken en normen voor bodem en sediment nog volop in ontwikkeling. Inmiddels hebben wij een internationale expertise opgebouwd in monstername, voorbehandeling en analyses. Bij grootschalige onderzoeken naar microplastics in onder meer Duitsland, Zweden, Italië, Singapore en China zetten we deze specifieke kennis al volop in.

Drie stappen

Onderzoek en analyse naar en van microplastics gebeurt in drie stappen:

1. Monstername. We nemen ter plekke bodem-, sediment- en/of watermonsters.
2. Voorbehandeling van de monsters.
3. Analyse van de monsters Onze internationale laboratoria hebben de belangrijkste analysetechnieken in huis om aan uw vraag te voldoen.

Meer weten over microplastics? Bekijk onze FAQ microplastics 

Microplastics op Europese bodem

De cijfers liegen er niet om. Geschat wordt dat jaarlijks tussen de 31.000 en 42.000 ton microplastics op Europese bodems terecht komt. Dit is te vergelijken met de concentratie aan microplastics in het oppervlakte water van de oceaan. Zo blijkt uit Brits universitair onderzoek. Daarmee is de Europese landbouwgrond mogelijk de grootste opslagplaats van microplastics in de wereld.

Meten is weten!

Microplastics ontstaan door plastic wegwerpvoorwerpen die degraderen tot microscopisch kleine stukjes. Deze deeltjes komen overal in het milieu terecht. Vanuit onze internationale expertise kunnen we de aanwezigheid van microplastics meten zodat verdere stappen kunnen worden genomen. Meten is weten!

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan