Veelgestelde vragen over de Japanse Duizendknoop

De Japanse Duizendknoop is een razendsnel groeiende woekerplant. Het is wettelijk verboden deze invasieve exoot te verhandelen, te vervoeren of in bezit te hebben. Hoe is de Japanse duizendknoop te herkennen? Hoe moet hij verwijderd worden en hoe snel groeit hij eigenlijk? We beantwoorden hieronder veelgestelde vragen over de Japanse duizendknoop.

 

Hoe herken je de Japanse duizendknoop?

 

De Japanse duizendknoop is in de zomer goed te herkennen aan de vorm van de bladeren, de kleur en de steel. De frisgroene bladeren zijn hartvormig en zitten om en om aan de steel. De steel van de Japanse duizendknoop is een holle stengel met rode vlekken. Van augustus tot oktober draagt hij witte bloemen. De woekerplant kan 2,5 meter hoog worden.

 

Is de Japanse duizendknoop giftig? 

 

De Japanse duizendknoop is niet giftig voor mens en dier. De jonge stengels zijn zelfs eetbaar als ze in het donker opgekweekt worden. Voor veel inheemse insecten, schimmels en vogels staat de plant echter niet op het menu. Dit is ook het voornaamste probleem want er zijn in Europa amper natuurlijke vijanden die de groei en verspreiding remmen.

 

Wat is een Japanse duizendknoop? 

 

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot. Dat betekent dat hij oorspronkelijk niet in ons land voorkomt. De plant groeit razendsnel en woekert agressief, zowel boven- als ondergronds. De wortels van de Japanse duizendknoop veroorzaken schade aan infrastructuur. Bovendien verdrukt de Japanse duizendknoop andere planten en is hij erg moeilijk te verwijderen. Sinds 1 Januari 2022 staat hij als invasieve exoot  te boek in de Wet natuurbescherming en is in bezit hebben, verhandelen en verplaatsen van de Japanse duizendknoop verboden. 

 

Hoe komt de Japanse duizendknoop in ons land terecht? 

 

De Japanse Duizendknoop, latijnse naam Fallopia japonica, is waarschijnlijk tussen 1829 en 1841 vanuit Azie in Europa geïntroduceerd door de botanicus Philipp Franz von Siebold. Waarschijnlijk is de plant vanuit zijn kas in Leiden verder verspreid.

 

Hoe verspreidt de Japanse duizendknoop zich? 

 

De Japanse Duizendknoop verspreidt zich vooralsnog voornamelijk door grondverzet of via storten van tuinafval. Hij veroorzaakt schade aan infrastructuur, verdrukt andere planten en is heel moeilijk te verwijderen. Daarom is hij sinds 1 Januari 2022 op de lijst van invasieve exoten opgenomen en is verhandelen (en verplaatsen) van grond met Japanse Duizendknoopresten verboden.

 

Wat zijn de kenmerken van de Japanse duizendknoop? 

 

Het voornaamste kenmerk van de Japanse duizendknoop is de krachtige groei waardoor hij moeilijk te verwijderen is. Zelfs uit kleine stukjes wortel schieten binnen de kortste keren sterke scheuten. Hij is dus moeilijk te verwijderen. De Japanse Duizendknoop woekert flink en verstoot andere grondbedekkers waardoor monoculturen ontstaan. Inheemse planten worden verstoten.  Dit kan leiden tot erosie op dijken en langs wegen. Daarnaast veroorzaakt de Japanse duizendknoop soms schade aan verhardingen (wegen, stoepen, etc.) en funderingen.

 

Wat is de bloeitijd van de Japanse duizendknoop?  

 

De Japanse duizendknoop bloeit van augustus tot oktober met witte bloemetjes. Gelukkig leeft er in Europa vooral de variant met vrouwelijke bloemen waardoor er geen bestuiving plaats vind en er geen levensvatbare zaden ontstaan.

 

Hoe snel groeit de Japanse duizendknoop? 

 

De Japanse duizendknoop soorten die op de lijst van Wnb staan groeien razendsnel. Soms groeit de Japanse duizendknoop tot wel twintig centimeter per dag. Er zijn ook minder snel groeiende variëteiten die als sierplant of bodembedekker worden aangeplant in de tuin.

 

Hoe verwijder je de Japanse duizendknoop? 

 

Er zijn verschillende methodes bekend om de Japanse duizendknoop te verwijderen, zoals (heel vaak) maaien, diep uitgraven of bedekken. Ook wordt er veel onderzoek gedaan met speciale chemische, thermische, elektrische of mechanische behandelingen om de plant te verwijderen. In veel gevallen is een combinatie van methodes nodig en duurt het meerdere jaren voor de Japanse duizendknoop helemaal uitgeroeid is. Dit is dus een erg dure en ingrijpende behandeling.

 

Hoe bestrijd je de Japanse duizendknoop? 

 

De Japanse duizendknoop is erg lastig onder de duim te krijgen. Bestrijding van de Japanse duizendknoop is het meest effectief door het inperken van verspreiding van verontreinigde grond of tuinafval. Er worden experimenten gedaan met schimmels of de invoer van bepaalde insecten, zoals de Japanse bladluis, om de Japanse duizendknoop op een ecologische manier te bestrijden. 

 

Meer weten? 

SGS ontwikkelde een PCR-test op Japanse Duizendknoop. Meer weten over deze analyse Japanse duizendknoop? Kijk hier

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan