LCA - levenscyclusanalyse van product en dienst

Met een levenscyclusanalyse (LCA) bepaalt u de milieubelasting van uw producten of diensten gedurende de hele (productie)keten. U ziet precies welke milieueffecten op welk moment optreden. De analyse is een belangrijke basis in aanbestedingen waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Ook is een LCA een ideale stimulator voor de duurzame ontwikkeling van de producten en de productieketen. Lees hier meer over de LCA of neem vrijblijvend contact met ons op via het formulier.

Bakstenen LCA

Een Levenscyclusanalyse in het kort

Een levenscyclusanalyse is gebaseerd op de internationale normen ISO 14040 en ISO 14044. Voor de Nederlandse situatie werken wij voor bouwproducten naast de EN 15804 met de NMD-bepalingsmethode. De milieueffecten van een product worden in elke fase van de levenscyclus inzichtelijk gemaakt: van grondstofwinning tot afvalverwerking. SGS Search analyseert onder andere het energie- en materiaalverbruik en de emissies naar lucht, water en bodem. Dit rekenen we om naar milieueffecten, zoals het broeikaseffect, aantasting van de ozonlaag en de verzuring van de oceaan. Het resultaat? Een milieuprofiel dat de basis vormt voor een milieuproductverklaring, een EPD of opname in de Nationale Milieudatabase. Benieuwd hoe dit proces in zijn werk gaat? Bekijk de ervaringen van Prysmian Group, IsoBouw en Betonhuis.

Wanneer een LCA?

Onze LCA-dienst biedt uitkomst als:

  • U een projectmatige LCA nodig heeft, bijvoorbeeld om een aanbesteding te winnen. Duurzaamheid is een belangrijke factor in aanbestedingsprocessen. Daardoor is er ook steeds meer behoefte aan inzicht in de milieuprestaties van producten en diensten.
  • U de milieukostenindicator (MKI) van uw product wil weten en/of verlagen.
  • Uw klant een EPD (Environmental Product Declaration) of MPRI (Milieu Relevante Product Informatie) vraagt. Wij kunnen dit efficiënt en tegen lage kosten realiseren.
  • U uw product wilt laten opnemen in de Nationale Milieudatabase.
  • U strategisch advies nodig heeft van iemand die de laatste en toekomstige ontwikkelingen en regelgeving kent.
  • U een bestaande levenscyclusanalyse wilt toetsen. De LCA-deskundigen van SGS Search zijn erkend om LCA’s te reviewen voor (bijvoorbeeld) opname in de Nationale Milieudatabase.
  • U een multi-cyclus LCA nodig heeft voor o.a. het Landelijk Afvalbeheer Plan. 

Waarom SGS Search?

We gaan verder dan alleen het uitvoeren van de levenscyclusanalyse. De analyse levert zeer specifieke duurzame informatie op. Op basis hiervan geven we advies over de verdere ontwikkeling van uw producten of diensten, en leggen we uit hoe u uw milieuprestaties commercieel inzet. SGS Search levert flexibele en op maat gemaakte oplossingen. Daarbij zijn we niet gebonden aan een bepaald softwaresysteem.

Wat kunnen we voor u doen?

Ontvang vrijblijvend informatie over onze diensten

Vraag nu informatie aan

Gerelateerde referenties